FŐOLDALCSAPATUNKAKCIÓKÁRAINKPARTNEREKRENDELŐNKKAPCSOLAT

Implantátumok 

A foghiányok pótlásának legmodernebb megoldása az implantátum azaz a fogbeültetés. A különböző implantációs technikák az elmúlt években jelentős fejlődésen mentek keresztül. A mai modern fogászatban az implantátumok anyagai szigorúan szövetbarát anyagokból készülnek, kilökődési reakciót nem okoznak. Az implantátumokat titánból állítják elő.

A fogászati implantátumokat legkönnyebben úgy kell elképzelni, mint egy mesterséges foggyökeret, amelyet a fogorvos az állcsontba ültet be. Arra a csontosodás után (minimum 3 hónap) hidat, koronát vagy műfogakat rögzít.

Ezzel az eljárással az implantátumra elkészített pótlás teljes funkcióját képes átvenni. Előnye, hogy amennyiben csak egy vagy két fog hiányzik, nincs szükség arra, hogy az ép fogak lecsiszolásával készítsen hidat a fogorvos.

 

Milyen esetekben használhatók az implantátumok?

Ez az adott körülménytől (indikáció) függ, amit az Ön esetében a fogorvos állapít meg.
Pl.: ha egy-egy fogat kell pótolni.

Azért, hogy a fogorvosnak ne kelljen a szomszédos egészséges fogakat lecsiszolni egy hídpótláshoz, az implantátum alkalmazása lehetővé teszi a hiányzó fog pótlását.

Ha a meglévő néhány fog között nagy rés van. Ilyen hiányok esetében implantátumokat helyeznek el, amelyek a meglévő fogakkal együtt a fogpótlás pilléreiként szolgálnak.

 

A fogbeültetés menete

Mindenekelőtt a fogorvosa alaposan megvizsgálja. Az előforduló gyulladásokat meg kell gyógyítani mielőtt sor kerül az implantációra. A szuvas fogakat és a parodontózist kezelni kell.

A nyálkahártyametszést követően a nyálkahártya lebenyt csontról leválasztva a csontot szabaddá tesszük. Kiválasztjuk azon helyet, ahová az implantátumot be akarjuk helyezni. A hely kiválasztásakor figyelembe kell vennünk e rendelkezésre álló csont mennyiségét, minőségét, formáját, a környező fogaktól való távolságot, valamint  a tervezett fogászati rehabilitációs tervet, azaz, hogy hova akarjuk tenni a fogakat pótló koronákat. A kiválasztott helyet egy pici fúróval megjelöljük, majd a következő fúróval a rendelkezésre álló csont magasságát figyelembe véve, megfelelő mélységű lyukat fúrunk. Ez a mélység megfelel a kiválasztott, behelyezendő implantátum hosszának. A kifúrt lyukba csavarjuk bele az implantátumot, amelyet majdnem csontszintig (néha az alá is) helyezünk.
A műtét napján feltétlen ajánljuk a terület jegelését annak érdekében, hogy kisebb legyen a következő napokban a duzzanat, a beavatkozás után egy héttel történik meg a varratszedés.
   

 

Mindenki kaphat implantátumot?

Természetesen vannak olyan esetek, ahol nem kerülhet sor implantációra. Például: növekedésben lévő gyermekeknél, felnőtteknél súlyos szívbetegség, magas vérnyomás, csontbetegség esetén, olyan pácienseknél, akik gyógyszer, drog vagy alkoholfüggőségben szenvednek. Cukorbetegek kaphatnak implantátumot, ha vércukruk jól be van állítva és a kezelési idő alatt azt fokozottan ellenőrzik.

Különlegesen nagy jelentősége van az alapos fog-, és szájápolásnak az implantátum hosszú élettartama érdekében ugyanúgy, mint a természetes fogaknál. A nem kielégítő fog-, és szájápolás előbb vagy utóbb az implantátumok elvesztéséhez vezet. Ezért hiányos fogápolás esetén a fogorvos megtagadhatja az implantátumok beültetését.

 

Meddig tartanak az implantátumok? 

Az implantátumok megfelelnek a tartós fogpótláshoz szükséges technikai követelményeknek. Hogy meddig viselheti örömmel, elsősorban Önön múlik! Mivel az alapos szájhigiéniával Ön tudja megelőzni a gyulladásokat, amelyek veszélyeztethetik az implantátumokat.