FŐOLDALCSAPATUNKAKCIÓKÁRAINKPARTNEREKRENDELŐNKKAPCSOLAT

PREVENTIO


Prevenció célja:
A fogszuvasodás (caries) és a fogágy betegségeknek a (parodontopathia) megelőzése, és a szájnyálkahártya-elváltozásoknak a felismerése, amelyek valamely életet fenyegető betegség (carcinoma, AIDS, vérképzőszervi betegségek) megelőzésében és korai gyógyításában döntő fontosságúak.



A megelőzés négy alappillére:
  • helyes táplálkozás
  • jó szájhigiéne, helyes szájápolás
  • fluoridok alkalmazása (barázdazárás)
  • korai kezelés (szűrés, gondozás)
Helyes táplálkozás:
  • Anya táplálkozása: biztosítani a fejlődéshez szükséges anyagokat, sok folyadék!
  • Csecsemő táplálkozása: anyatej, (megfelelő tápanyag összetétel miatt, illetve a szoptatás az ajakkörüli izmok fejlődéséhez is szükséges)
  • Kisgyermek táplálkozása: rágás és a táplálék minősége, hiszen a táplálkozási szokások gyermekkorban alakulnak ki, formálódik az ízlés, rögzülnek a táplálkozási minták
Táplálék minősége:

Fehérjék: 1/3 állati (esszenciális), 2/3 növényi, anyagcserén keresztül, a felszívódás után hatnak a fogakra, befolyásolják a fogak fejlődését, a fog áttörését, a zománc savállóságát, az íny fejlődését

Vitaminok:
  • D-vitamin: (kalciferol) Ca és P beépülését biztosítja. Hiánya: zománc rendellenesség
  • A-vitamin: (retinol) dentin és a zománc fejlődését- hámszövet kialakulását befolyásolja. Hiánya: zománc hibák, foltos zománc, gödrös fogfelszín
  • C-vitamin: (aszkorbinsav) hajszálerek normális felépítését biztosítja. Hiánya: ínygyulladás, kapilláris vérzés, szájnyálkahártya betegségek

  • B-vitamin: (riboflavin) idegrendszer, vérképzőrendszer működésénél nélkülözhetetlen. Hiánya: nyelvgyulladás, ajak berepedezés lép fel

Szénhidrátok:
  • cariogén hatásuk van (fogszuvasodást okozhat)
  • segítik a baktériumok növekedését, a baktériumok tápanyagai
  • szájban organikus savakká bomlanak le
  • csökkentik a pH értéket, normál érték: 5,5 pH, alatta elindul az ásványi anyagok kioldódása a fogakból. 1-3 percen belül megkezdődik a bomlás!
  • cukros cumi, édes italok, citromos tea, kakaó stb. tilos, hogy a gyerek ezzel aludjon el! plakk képzők


Ásványi anyagok: normális fogazat kialakulásához elengedhetetlen:
  • Ca   keménység, ellenállóképesség forrásai: tej, tejtermékek, csonthéjasok
  • P   keménység forrásai: élesztő, sajt, tej, hús
  • F  fogszuvasodást csökkenti forrásai: ásványvíz, tojás, hal, tengergyümölcsei, hüvelyesek, csonthéjasok,
  • Mg   keménység, Ca-hoz, F-hoz kapcsolva forrásai: gabona, déli gyümölcsök, csonthéjasok
  • Mo   F felszívódását és beépülését biztosítja forrásai: búzacsíra, szója, zöld növények


Nyomelemek:
  • NaCl

Helyes szájápolás:

Fogmosási technikák elsajátítása (Roll-technika, jó öblítés!) Szájhigiénére nevelés, korai és rendszeres szűrővizsgálatra járás, már gyermekkorban, hogy ne tartson a fogorvostól, a fogászati beavatkozásoktól!

Helyi fluorid megelőzés:

szájöblítés fluoridoldatokkal: általában csoportos módszerként alkalmazzák, óvodákban, iskolákban, felügyelet mellett. Leghatékonyabb: hetenként 0,2%-os NaF oldattal végzett öblítések bizonyultak, a 10ml oldatot mintegy 3-5 percig kell a szájban tartani. Ezek gátolják a lepedék képződését, és redukálják a már meglévő lepedék mennyiségét, továbbá megakadályozzák a gingivitis (fogínygyulladás) kialakulását és csökkentik a már fennálló gyulladást.

ecsetelés: fogorvosi kezeléshez kötött módszer, eredetileg 7,10,13 éves korban heti négy egymást követő ülésben végzik.

fluoridos fogpaszták: egyéni, otthoni használatra ajánlottak gyermek- és felnőttkorban egyaránt.

fluoridos zselék: általában töményebb formában, heti egyszeri alkalmazásra szánva tartalmaznak különböző fluorvegyületeket (Elmex zselé)

Caries megelőzésének egyéb lehetőségei:
  • remineralizációs eljárások: a fluoridok gyorsítják az apatitképződést a porózus zománc felszínén
  • barázdazáró anyagok: mély barázdák és gödröcskék fedésére. Ép fogfelszínen!
  • immunizációs anyagok: caries elleni vaccina kísérletek