PREVENTIO

Prevenció célja:
A fogszuvasodás (caries) és a fogágy betegségeknek a (parodontopathia) megelőzése, és a szájnyálkahártya-elváltozásoknak a felismerése, amelyek valamely életet fenyegető betegség (carcinoma, AIDS, vérképzőszervi betegségek) megelőzésében és korai gyógyításában döntő fontosságúak.
A megelőzés négy alappillére:
- helyes táplálkozás
- jó szájhigiéne, helyes szájápolás
- fluoridok alkalmazása (barázdazárás)
- korai kezelés (szűrés, gondozás)
Helyes táplálkozás:
- Anya táplálkozása: biztosítani a fejlődéshez szükséges anyagokat, sok folyadék!
- Csecsemő táplálkozása: anyatej, (megfelelő tápanyag összetétel miatt, illetve a szoptatás az ajakkörüli izmok fejlődéséhez is szükséges)
- Kisgyermek táplálkozása: rágás és a táplálék minősége, hiszen a táplálkozási szokások gyermekkorban alakulnak ki, formálódik az ízlés, rögzülnek a táplálkozási minták
Táplálék minősége:
Fehérjék: 1/3 állati (esszenciális), 2/3 növényi, anyagcserén keresztül, a felszívódás után hatnak a fogakra, befolyásolják a fogak fejlődését, a fog áttörését, a zománc savállóságát, az íny fejlődését
Vitaminok:
- D-vitamin: (kalciferol) Ca és P beépülését biztosítja. Hiánya: zománc rendellenesség
- A-vitamin: (retinol) dentin és a zománc fejlődését- hámszövet kialakulását befolyásolja. Hiánya: zománc hibák, foltos zománc, gödrös fogfelszín
-
C-vitamin: (aszkorbinsav) hajszálerek normális felépítését biztosítja. Hiánya: ínygyulladás, kapilláris vérzés, szájnyálkahártya betegségek
-
B-vitamin: (riboflavin) idegrendszer, vérképzőrendszer működésénél nélkülözhetetlen. Hiánya: nyelvgyulladás, ajak berepedezés lép fel
Szénhidrátok:
- cariogén hatásuk van (fogszuvasodást okozhat)
- segítik a baktériumok növekedését, a baktériumok tápanyagai
- szájban organikus savakká bomlanak le
- csökkentik a pH értéket, normál érték: 5,5 pH, alatta elindul az ásványi anyagok kioldódása a fogakból. 1-3 percen belül megkezdődik a bomlás!
- cukros cumi, édes italok, citromos tea, kakaó stb. tilos, hogy a gyerek ezzel aludjon el! plakk képzők
Ásványi anyagok: normális fogazat kialakulásához elengedhetetlen:
- Ca keménység, ellenállóképesség forrásai: tej, tejtermékek, csonthéjasok
- P keménység forrásai: élesztő, sajt, tej, hús
- F fogszuvasodást csökkenti forrásai: ásványvíz, tojás, hal, tengergyümölcsei, hüvelyesek, csonthéjasok,
- Mg keménység, Ca-hoz, F-hoz kapcsolva forrásai: gabona, déli gyümölcsök, csonthéjasok
- Mo F felszívódását és beépülését biztosítja forrásai: búzacsíra, szója, zöld növények
Nyomelemek:
- NaCl
Helyes szájápolás:
Fogmosási technikák elsajátítása (Roll-technika, jó öblítés!) Szájhigiénére nevelés, korai és rendszeres szűrővizsgálatra járás, már gyermekkorban, hogy ne tartson a fogorvostól, a fogászati beavatkozásoktól!
Helyi fluorid megelőzés:
szájöblítés fluoridoldatokkal: általában csoportos módszerként alkalmazzák, óvodákban, iskolákban, felügyelet mellett. Leghatékonyabb: hetenként 0,2%-os NaF oldattal végzett öblítések bizonyultak, a 10ml oldatot mintegy 3-5 percig kell a szájban tartani. Ezek gátolják a lepedék képződését, és redukálják a már meglévő lepedék mennyiségét, továbbá megakadályozzák a gingivitis (fogínygyulladás) kialakulását és csökkentik a már fennálló gyulladást.
ecsetelés: fogorvosi kezeléshez kötött módszer, eredetileg 7,10,13 éves korban heti négy egymást követő ülésben végzik.
fluoridos fogpaszták: egyéni, otthoni használatra ajánlottak gyermek- és felnőttkorban egyaránt.
fluoridos zselék: általában töményebb formában, heti egyszeri alkalmazásra szánva tartalmaznak különböző fluorvegyületeket (Elmex zselé)
Caries megelőzésének egyéb lehetőségei:
- remineralizációs eljárások: a fluoridok gyorsítják az apatitképződést a porózus zománc felszínén
- barázdazáró anyagok: mély barázdák és gödröcskék fedésére. Ép fogfelszínen!
- immunizációs anyagok: caries elleni vaccina kísérletek